Inhoud
Vocht in de kelder is een veelvoorkomend probleem bij woningen en bedrijfspanden. Aangezien de kelder zich geheel of gedeeltelijk onder de grond bevindt, is het risico op vochtproblemen groot. De kelder waterdicht maken biedt een duurzame oplossing tegen binnendringend grondvocht, water op de keldervloer, vochtige binnenmuren, schimmelvorming en een muffe lucht.
Er bestaan nog veel misverstanden over waar u allemaal rekening mee moet houden bij een kelder afdichten. Wij belichten de 6 meest gemaakte fouten bij het afdichten van een kelder.
Inhoud
Fout 1: Plaatsen van een drainage om de grondwaterstand te verlagen
Fout 2: De afdichting van de kelder niet tot aan het maaiveld uitvoeren
Last van een vochtige kelder, of wilt u vochtproblemen voor zijn? Controleer ook de waterleidingen en afvoerbuizen die door de ondergrondse ruimte lopen. Mogelijk zit er ergens een scheur of beschadiging in de binnenafvoer of is er een verstopping in de afvoerputten en het afvoersysteem, waardoor deze niet (goed) meer functioneren.
Het is mogelijk én effectief om uw betonnen of gemetselde kelder van binnenuit waterdicht te maken. Een van binnenuit geïnjecteerde muur van metselwerk neemt geen vocht meer op, waardoor de kelder opdroogt. In tegenstelling tot een gemetselde kelder kan een betonnen kelder vaak plaatselijk vochtwerend worden gemaakt. Bij een betonconstructie van slechte kwaliteit (met veel scheuren) wordt de betonnen kelder van binnenuit volvlakkig onder hoge druk geïnjecteerd.
Fout 3: De kelder niet diep genoeg maken uit angst om onder het grondwater te zitten
Standaard is een kelder tussen de 2.20 en 2.30 meter hoog. Het komt regelmatig voor dat de kelder niet diep genoeg wordt gemaakt uit angst om onder het grondwaterniveau uit te komen. De gedachte is dan dat de ruimte droog blijft en een afdichting niet nodig is. Dat is een misverstand. Een ondiepe kelder wordt in de natte herfst- en wintermaanden gegarandeerd vochtig. Het regenwater zorgt er in deze tijd van het jaar voor dat de grond tot enkele centimeters onder het maaiveld helemaal verzadigd raakt. Het vocht dringt vervolgens door de muren van de ondiepe kelder. Het is daarom van belang om te zorgen voor een goede kelderafdichting tot aan het maaiveld, om de kelder waterdicht te krijgen.
Fout 4: De aansluitnaden in de kelder zijn niet goed gedicht

