De verwarming wat lager, maar vocht en schimmel in uw woning voorkomen

Schimmel en waterschade in betonnen wand, waardoor de wand langzaamaan afbrokkelt

De hoge gasprijs als gevolg van de oorlog in Oekraïne dwingt steeds meer mensen tot rigoureuze maatregelen. Zo besluiten sommige mensen uit kostenoogpunt om hun woning volledig van het gas af te sluiten, zonder dat zij een goed alternatief hebben voor verwarming of warm water.

In een woning waarin niet of te weinig wordt gestookt, ontstaan echter vochtproblemen. Zeker als er ook nog te weinig wordt geventileerd. Minderen met gas om de energielast binnen de perken te houden is op zich verstandig, maar niet in zodanige mate dat vocht en schimmel de kans krijgen om te gedijen en schade aan te richten.

Minimale temperatuur in huis nodig om schimmels en houtrot te voorkomen

De meeste huizen in Nederland worden nog altijd verwarmd met een cv-ketel op aardgas. Als u uit financiële overwegingen besluit om uw gasaansluiting tijdelijk af te sluiten, kunt u uw woning niet meer verwarmen. En u krijgt tevens geen warm water meer uit de kraan. Dit brengt vooral in de koude wintermaanden risico’s met zich mee. Er is namelijk een minimale temperatuur in huis nodig – geadviseerd wordt een temperatuur tussen de 12 en 15 graden – om schimmelvorming en houtrot te voorkomen. In ongebruikte ruimtes kan de verwarming nog ietsje lager.

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal waarschuwt dat er schade in de koude en vochtige woning kan ontstaan, bijvoorbeeld gesprongen leidingen, kringen op de muur, afbladderend behang of schade door smeltwater van de sneeuw. De bewoners in huis kunnen last krijgen van gezondheidsproblemen. Denk aan reumatische en astmatische klachten, of aan neus-, voorhoofdholte en longontstekingen.

Extra kosten voor afsluiten en weer aansluiten van het gas

Met uw huis matig of niet verwarmen gebruikt u minder kuub gas (en heeft u dus minder kosten), maar aan de andere kant moet u betalen voor het afsluiten én later weer voor het aansluiten van het gas. Dat levert dus extra kosten op. Bovendien moet u kosten maken als u uw huis als alternatief enigszins met waxinelichtjes en terracotta potten wilt verwarmen.

Alles bij elkaar is dit kostbaar en slecht voor de luchtkwaliteit in huis. Dan is het slimmer om de kachel op een verantwoord lage stand te laten branden en bijvoorbeeld een energiezuinige elektrische deken of infraroodpanel aan te schaffen. Dat is uiteindelijk voordeliger, gezonder en doeltreffender.

Ventilatie is géén energieverspilling en u bespaart hiermee op stookkosten

In een woning waarin niet of te weinig wordt gestookt, ontstaat een te hoge relatieve vochtigheid. Een te vochtige ruimte bevordert de ontwikkeling van bacteriën en schimmels. Het ongezonde klimaat kan luchtwegallergie veroorzaken. Daarnaast leiden vocht en schimmels tot aantasting van muren, vloeren, balken en kozijnen. De kans op vochtproblemen is het grootst in de winter bij lage buitentemperaturen. Enerzijds dient u de bewoonde vertrekken op voldoende temperatuur te houden en anderzijds dient u deze ruimtes voldoende te ventileren. Hiermee komt er koudere lucht naar binnen, maar houdt u de lucht in huis gezond én voorkomt u schimmelvorming.

Ventilatie is geén energieverspilling. Weliswaar verdwijnt er hiermee wat warmte, maar tegelijkertijd ontstaat er door de vochtafvoer drogere lucht in huis die eenvoudiger te verwarmen is. Vochtige lucht voelt kouder aan, met als gevolg dat de thermostaat hierdoor hoger wordt gezet. Gemiddeld wordt in een vochtige woning ongeveer 50 tot 150 kuub extra gas per jaar gestookt. Met de huidige gasprijzen komt dat neer op enkele honderden euro’s aan extra stookkosten per jaar.

Ventilatie is géén energieverspilling en u bespaart hiermee op stookkosten

Vocht in huis geeft een onaangenaam gevoel, ruikt muf, veroorzaakt vocht- en schimmelproblemen én zorgt voor hogere stookkosten. Alle reden om vocht zo snel mogelijk uit uw woning te krijgen. Wist u trouwens dat vocht niet alleen van buiten komt en gerelateerd is aan een bouwkundig gebrek, maar dat een gezin ook dagelijks gemiddeld 10 tot 15 liter vocht produceert? Door te ademen, transpireren, koken, douchen, wassen en schoonmaken. Dit vocht moet worden afgevoerd en dat doet u door goed te ventileren. Hoe? Wij geven u enkele ventilatietips voor een drogere woning met lagere stookkosten.
  • Dagelijks de lucht binnenshuis een kwartier verversen.
  • Tijdens koken, douchen, wassen, drogen en schoonmaken de geproduceerde vochtige lucht direct afvoeren.
  • Kook met deksels op de pannen en droog de gedweilde vloer goed met een trekker.
  • Droog de was bij mooi weer in de buitenlucht. Als u dit binnen doet, moet u de ruimte goed ventileren.
  • Maak de ventilatieroosters regelmatig schoon om verstopping te voorkomen.

Kelder waterdicht laten maken bij een hardnekkig vochtprobleem

Ventileren is belangrijk in elke ruimte in huis. Daar hoort de kelder ook bij. Dit wordt nog wel eens vergeten. Een slecht geventileerde kelder zorgt voor problemen in de rest van uw woning. De vochtige lucht kan in dat geval niet worden vervangen voor frisse, droge lucht. Met als mogelijk gevolg: een muffe, onwelriekende geur, beton- en houtrot en schimmelvorming.

Bij een hardnekkig vochtprobleem in de kelder, zal ventilatie van de kelder alleen niet volstaan. Dan is het noodzakelijk om de kelder waterdicht te laten maken en een kelderafdichting te laten uitvoeren. Dit om kelderlekkage te voorkomen, dat meestal wordt veroorzaakt door problemen met de afvoer, waterleidingen of de waterdruk van het grondwater. Bij een professionele vochtwering wordt het vochtprobleem structureel opgelost.

Vragen over dit artikel?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Contact opnemen