Water in de kelder na regen

Met water ondergelopen kelder, waardoor de wasmachine, de droger en de strijkplank deels in het water staan

Ah, de geur van vers gemaaid gras, de vreugde van een regenbui die eindelijk de droge tuin water geeft en… het soppen van je voeten in de kelder? Als je ooit water in je kelder hebt gehad na een flinke regenbui, dan weet je hoe frustrerend en verontrustend dit kan zijn. Maar maak je geen zorgen! We vertellen je wat de oorzaken, gevolgen en de oplossingen zijn om jouw kelder droog te houden, zelfs tijdens de zwaarste stortbuien.

Oorzaken van regenwater in de kelder

 • Slechte drainage rondom het huis
  Een van de meest voorkomende oorzaken van een natte kelder is slechte drainage. Als het regenwater niet goed weg kan stromen, zal het zich verzamelen rond de fundering van je huis en langzaam zijn weg naar binnen vinden.
 • Gebarsten of versleten fundering
  Oudere huizen hebben vaak scheuren of slijtage in de fundering, waardoor water gemakkelijk naar binnen sijpelt. Dit is een serieus probleem dat directe aandacht vereist.
 • Verstopte of defecte dakgoten en regenpijpen
  Wanneer je dakgoten en regenpijpen vol zitten met bladeren en puin, kan het water niet effectief worden afgevoerd en zal het zich rondom je huis ophopen.
 • Hoge grondwaterstand
  In sommige gebieden is de grondwaterstand van nature hoog, vooral na zware regenval. Dit kan ervoor zorgen dat water via de vloer of muren je kelder binnenkomt.

Gevolgen van regenwater in de kelder

 • Schimmel en meeldauw: Een vochtige kelder is een paradijs voor schimmel en meeldauw. Dit kan niet alleen leiden tot een muffe geur, maar kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals allergieën en ademhalingsproblemen.
 • Structurele schade: Water kan aanzienlijke schade toebrengen aan de structuur van je huis. Hout kan gaan rotten, metaal kan gaan roesten en beton kan gaan afbrokkelen.
 • Beschadiging van eigendommen: Of je nu een wasruimte, opslagruimte of zelfs een kelderkamer hebt, water kan ernstige schade toebrengen aan je bezittingen, van meubels en elektronica tot dierbare herinneringen.
 • Ongedierte: Vochtige omstandigheden trekken vaak ongedierte aan, zoals insecten en knaagdieren. Dit kan leiden tot nog meer problemen en kosten om je huis weer bewoonbaar te maken.

Regenwater in de kelder voorkomen

 • Verbeter de drainage rondom je huis
  Zorg ervoor dat de grond rond je huis schuin afloopt van de fundering, zodat het water weg kan stromen. Overweeg ook het installeren van een drainagesysteem, zoals een Frans drainagesysteem, om het water effectief af te voeren.
 • Repareer scheuren en beschadigingen in de fundering
  Kleine scheuren kun je vaak zelf dichten met een waterdichte kit, maar voor grotere schade is het verstandig een professional in te schakelen. Zij kunnen de fundering inspecteren en de nodige reparaties uitvoeren.
 • Onderhoud je dakgoten en regenpijpen
  Maak je dakgoten en regenpijpen regelmatig schoon om te voorkomen dat ze verstoppen. Overweeg ook het installeren van gootbeschermers om bladeren en puin buiten te houden.
 • Waterdicht maken van de muren en vloer
  Er zijn verschillende producten beschikbaar om je kelder waterdicht te maken, van waterdichte coatings tot speciale afdichtingsmiddelen. Deze kunnen helpen om te voorkomen dat water via de muren en vloer je kelder binnendringt.

Tijd voor actie!

Heb je genoeg van de vochtige sokken en het eindeloze dweilen? Dan is het tijd om in actie te komen! Of je nu een professional wilt inschakelen of zelf de handen uit de mouwen steekt, het waterdicht maken van je kelder is een investering die zichzelf dubbel en dwars terugbetaalt. Geen zorgen meer over schimmel, structurele schade of verloren eigendommen – alleen een droge, veilige en comfortabele kelder die je met een gerust hart kunt gebruiken.

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste oplossing voor jouw situatie? Vul dan nu ons contactformulier in en onze experts staan klaar om je te helpen bij elke stap van het proces. Samen zorgen we ervoor dat jouw kelder bestand is tegen elke regenbui!

Vragen over dit artikel?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Contact opnemen