Inhoud
Wilt u voorkomen dat er vocht en lekkage in uw kelder of souterrain optreedt? Of heeft u al last van water en vochtproblemen in uw ondergrondse ruimte? Hier kunnen vele oorzaken voor zijn. De meest voorkomende aanleidingen van vocht of lekkage in de kelder zijn problemen met de afvoer, met de waterleidingen of met de waterdruk van het grondwater.
Kelderwaterdicht.nl heeft ruim een kwart eeuw ervaring met allerhande vochtproblemen in de kelder.
Wij geven u 7 tips om uw kelder waterdicht te houden of te maken.
Inhoud
Tip 1: Controleer regelmatig op een verstopte buitenafvoer
De regenpijpen en afvoerputten zijn van cruciaal belang voor het afvoeren van water. Als deze verstopt zijn door bladeren, takken, vuil of andere rommel, kan het water niet weglopen. Hierdoor loopt u het risico dat het water in de fundering en de kelder binnendringt en er vochtproblemen ontstaan, met schimmelvorming, een muffe geur en schade aan in de kelder opgeslagen spullen.
Als er sprake is van een verstopte buitenafvoer, moet de betreffende regenpijp of afvoerput zo snel mogelijk worden gereinigd of gerepareerd. Daarnaast kunt u maatregelen nemen om vocht en lekkage in de kelder te voorkomen, zoals uw kelder van buitenaf waterdicht maken. Vaak moet eerst de grond en de betegeling worden verwijderd. Kelderwaterdicht.nl maakt uw kelder waterdicht met een integrale, volvlakkige membraaninjectie.
Tip 2: Controleer op beschadigde of gescheurde binnenafvoer
Last van een vochtige kelder, of wilt u vochtproblemen voor zijn? Controleer ook de waterleidingen en afvoerbuizen die door de ondergrondse ruimte lopen. Mogelijk zit er ergens een scheur of beschadiging in de binnenafvoer of is er een verstopping in de afvoerputten en het afvoersysteem, waardoor deze niet (goed) meer functioneren.
Het is mogelijk én effectief om uw betonnen of gemetselde kelder van binnenuit waterdicht te maken. Een van binnenuit geïnjecteerde muur van metselwerk neemt geen vocht meer op, waardoor de kelder opdroogt. In tegenstelling tot een gemetselde kelder kan een betonnen kelder vaak plaatselijk vochtwerend worden gemaakt. Bij een betonconstructie van slechte kwaliteit (met veel scheuren) wordt de betonnen kelder van binnenuit volvlakkig onder hoge druk geïnjecteerd.
Tip 3: Controleer of de grond rond de woning af helt
Zorg ervoor dat de grond naast de fundering van uw woning of bedrijfspand afloopt van uw huis of zakelijke gebouw. Als het landschap rond uw woon- of werkpand namelijk naar de kelder toe helt, is de kans groot dat regenwater zich tegen de muren ophoopt, in de fundering trekt en in de kelder stroomt. Ziet u dat de helling van de grond naar uw pand loopt, in plaats van wegloopt van uw fundering? Haal dan grond weg, zodat het hemelwater van uw woning of bedrijfspand weg kan lopen.
Tip 4: Controleer de staat van uw kelderwanden en vloer
Vocht of lekkage in uw kelder of souterrain is vaak te wijten aan een te lage vochtweerbaarheid van de kelderwanden en/of de keldervloer. Als er ook sprake is van een hoog grondwaterpeil, zal dit een flinke druk op de muren en vloer uitoefenen. Indien de kelderwanden niet stevig genoeg zijn, kunnen deze (ernstig) beschadigd raken. Controleer de staat van uw kelderwanden en vloer op gaten, scheuren en andere beschadigingen, die ertoe kunnen leiden dat er water naar binnen sijpelt.
Om grotere problemen te voorkomen, dient de schade zo snel mogelijk te worden gerepareerd. Kelderwaterdicht.nl bestrijdt optrekkend vocht in de muren met injecties, het afbikken van de afwerklaag en het aanbrengen van ISO fase III NANO, een speciale, krachtige stuclaag die voor de beste bescherming zorgt.
Tip 5: Laat een professioneel waterdichtingssysteem installeren
Met het laten installeren van het juiste waterdichtingssysteem, tovert u uw vochtige of lekke kelder om tot een aangename, bruikbare ruimte met een gezond binnenklimaat. Het afdichten van een kelder of souterrain is specialistenwerk, waarbij eerst een deskundige inspectie wordt uitgevoerd om eventuele vochtproblemen in kaart te brengen en te analyseren. Kelderwaterdicht.nl hanteert een stappenplan voor het waterdicht maken van uw kelder, gebaseerd op het injecteren van de muren, het aanbrengen van een beschermlaag en het bevestigen van saneerpleisters.
Tip 6: Zorg voor een goede ventilatie en lage luchtvochtigheid
U dient de kelderruimte voldoende te ventileren. Dankzij de koudere, droge lucht van buiten voorkomt u vochtproblemen, schimmelvorming én hoge stookkosten. Door het afdichten van de kelder neemt het luchtvochtigheidsgehalte toe. Goede ventilatie is daarom nodig om het condensatievocht af te voeren en voor een lage luchtvochtigheid te zorgen.
Aan de andere kant moet u ook weer niet te veel ventileren, want dit heeft een averechts effect. Door het te veel afkoelen van de ondergrondse ruimte stijgt de relatieve luchtvochtigheid. Het meet nauw om een kelder goed te ventileren. Vraag advies aan een expert. Als de vochtbalans is verstoord en er sprake is van een hoge luchtvochtigheid in de kelder, kan dit tot gezondheidsklachten leiden.
Tip 7: Raadpleeg een expert op het gebied van een waterdichte kelderafdichting
Heeft u vochtproblemen in uw kelder of souterrain en weet u niet hoe dit op te lossen? Raadpleeg een expert op het gebied van een kelder waterdicht maken. Kelderwaterdicht.nl heeft ruim 25 jaar ervaring en expertise met het verhelpen van waterproblemen en lekkage in de kelder. Onze innovatieve behandelmethode heeft het beste resultaat. U krijgt 10 jaar garantie op de waterdichtheid van de kelderafdichting.